Hjälp oss hjälpa Sveriges katter! Dela den här sidan och sprid budskapet.Andra byggprojekt

Här kan du läsa lite mer om de andra byggprojekten som syns på den här webbplatsen. Notera att katterna gärna är med och övervakar projekten!

Katterna övervakar byggprojekten

Altan

Tänk vad härligt det är med en altan ibland! En altan har flera fördelar: du kommer upp från marken, vilket är bra om du har en fin utsikt att titta på eller vill fånga lite extra tid i kvällssolen. En altan torkar också ganska snabbt så den är oftast torrare än marken. Dessutom slipper du stångas med myror, sniglar och vad som nu kan finnas i och på gräsmattan.

En altan byggs genom att ha ett kraftigt underrede och sedan 22*95-bräder ovanpå. Ett tvisteämne är ifall dessa bräder ska ha avstånd mellan sig eller inte och även åt vilket håll de ska läggas. Vi har valt att inte ha något avstånd mellan dem, eftersom virket ändå krymper med tiden. Efter en säsong är det därför ungefär en halv centimeters avstånd mellan bräderna. Ett gott skäl till att inte ha avstånd mellan bräderna är att det kan vara svårt att komma åt saker som tappats ner mellan dem.

På bilderna här syns altanens underrede. Lägg märke till att virket är ganska grovt dimensionerat. Skälet är att altanen då blir stabil och inte slår sig under vintrarna. Dessutom kommer troligen underredet att klara sig även när bräderna ovanpå blivit förstörda av väder och vind efter ett antal år.

Altan sedd från sidan

På bilden nedan syns också block som inhandlats för en billig peng på bygghandeln. Observera att virket i altanen inte ska ligga nere i marken utan ställas på block ("suggor"), plintar eller liknande. Ha gärna en bit asfaltspapp (finns på bygghandeln och är inte dyrt) emellan för att undvika att markfukten dras upp i träet. För att undvika att djur kommer in under altanen har vi också satt fast tvärgående smala reglar, som bilden visar.

Altan sedd från sidan
Altan, underrede

Se också till att ådringen i virket är vänt åt samma håll för varje bräda du lägger ut. I annat fall slår de sig åt olika håll och det blir inte snyggt. Ett annat tips är att inte skarva bräder om det inte är absolut tvunget. Mycket bättre är att låta dem vara av fullängd (så slipper du göra dig illa på skarvar). Som alltid är det bättre att skruva än att spika, eftersom det då är lätt att byta ut bräder som kan ha murknat eller spruckit med tiden.

Altanen blir förstås extra trevlig med fina blommor framför. Ett råd är att ha både buskar coh blommor som blomar på försommaren och att ha rosor, eftersom rosor blommar när det mesta annat har blommat över.

Raatt framför altan
Detalj: rosor

Här syns hela altanen sedd från norr. Altanens placering är alltså inte oviktig: antingen bör den vara riktad mot söder – om du vill ha sol sol under dagen – eller mot väster – om du vill ha kvällssol (t.ex. för att äta middag utomhus i solnedgången).

Altan sedd från norr

Staket

I villaområden får man inte sätta upp plank hursomhelst. Däremot får man oftast bygga staket med en "genomlysning" av minst femtio procent. Vi tog fasta på detta för att sätta igen en glugg mot en gångväg.

Staket

Att konstruera ett staket är inte svårt när man behärskar grunderna som lärts ut här på webbplatsen. Här har vi tagit icke impregnerat virke. Stående reglar har satts upp med jordankare och efter att vi sett att de står i våg har reglar satts fast med vinkeljärn. Därefter var det bara att skruva fast alla bräder! Vi har hållit en lös bräda mellan varje bräda som skulle skruvas fast för att få just femtio procent genomlysning.

Staket

Staketbräderna ser kanske lite bleka ut på bilden men de grånar efter en vintersäsong och då smälter staketet bättre in i omgivningen.

Staket

Det finns en risk att jordankarna inte riktigt förmår hålla staketet lodrätt när höstblåsten tar i. Därför har vi satt en sträva (en stöttande bräda) för att hålla emot.

Staket

Pallkrage

En pallkrage eller en liknande och mer personlig konstruktion är lätt att bygga. Här ska du egentligen använda icke impregnerat virke, eftersom du inte vill "gödsla" dina växter med onödigt gift. På bilden har vi helt enkelt satt ihop ett par överblivna brädstumpar till en fyrkant. Sedan har vi toppat med andra, bredare bräder. Mot sniglarna har vi satt lite remsor av asfaltspapp.

Pallkrage till vinbär

På avstånd ser det väldigt prydligt ut med konstruktioner till bärbuskarna. En fördel med att bygga "pallkragar" till vinbär, krusbär och andra vildvuxna buskar är att det blir lite lättare att plocka bären på så sätt.

Pallkrage till vinbär sedd på anstånd

Även på nära håll ser en "pallkrage" inbjudande ut!

Pallkrage på nära håll

Tomatplank

Ännu enklare är det väl att bygga ett plank åt sina tomater. Ett plank ger tomaterna skydd mot kall blåst, lite extra värme från solen (som lagras i och reflekteras från bräderna) och en möjlighet att binda upp dem. Andra växter kan förstås med fördel odlas på samma sätt. Ett tomatplank är också ett bra sätt att skärma av trädgården lite om man vill slippa insyn. Tänk dock på alltså att mer omfattande inplankning inte är tillåten i villaområden hursomhelst.

Tomat på nära håll

Såhär ser hela planket ut. Konstruktionen utgårs av tre stående reglar som sätts fast med jordankare. På relgarna skruvar man fast 22*95-mm-bräder ill lämplig höjd (förslagsvis knappt två meter). Till sist gräver man själva landet och avslutar med att sätta bräder runt. Dessa bräder kan också förses med snigelkant om så behövs.

Tomatplanket!