Hjälp oss hjälpa Sveriges katter! Dela den här sidan och sprid budskapet.Dörr och trappa

De olika kattgårdar som visats här har både dörrar och trappor. Här kan du läsa mer om dem!

Dörr till kattgård

Att bygga en dörr till en kattgård är inte svårt. Egentligen är det bara fråga om att sätta ihop fyra stycken 22*95-mm-bräder, som sedan nätas in och förses med gångjärn och hasp. Det trixiga består i att få dörren att se snygg ut i förhållande till dörröppning. Att mäta, kapa och mäta på plats innan man skruvar ihop bräderna är därför att rekommendera.

Ett tips: Eftersom en dörr är bland det sista man konstruerar till sin byggnation använder man ofta restbitar till dörren. Det är då frestande att göra slut på bräderna, men ifall du gör det så se till att de här stumparna inte är bräder som har slagit eller vridit sig. Sådana brädstumpar gör dörren sned.

Helt lätt var det inte att få till rätt vinkel på den dubbla snedslån. Vi löste det genom att mäta ut och markera mitten på dörrens längd, lägga en bräda så att den gick från dörrens innerhörn till mittmarkeringen och sedan dra ett rakt streck med hjälp av fogsvansens 90-graderskant. Vid strecket kapades brädan för hand (en kapsåg klarar inte en så vid vinkel) och så skapades en identisk bräda med den första brädan som mall. För att få till detta extra snyggt bör du vända på brädan så att ådringen på bräderna till slut ligger åt samma håll, eftesom de annars buktar åt olika håll när virket torkar.

Dörr till pergola eller kattgård

Dörren sätts upp med vanliga gångjärn som kan köpas i bygghandeln.

Gångjärn

Dörrhörnen kan tillverkas på olika sätt. Avgjort enklast och mest stabilt är att sätta de två bräderna omlott, som bilden visar. På vår första kattgård gjorde vi 45-gradersvinklar och satte ihop bräderna med vinkeljärn, men det blev inte särksilt stabilt.

Hörn på dörr

Har man ändå ansträngt sig kan det vara vits att skaffa en snygg hasp (bilden till vänster). Haspen till höger visade sig också rosta sönder. Om det blev shabby chic eller bara shabby kan ju diskuteras... Notera att haspen till vänster har någon cm luftspringa bakom. Det gör att haspen kan öppnas och stängas från bägge håll. Den högra haspen är onekligen ännu säkrare, men är omständlig att använda eftersom en person som lämnar kattgården kommer att låsa in den andra personen.

Haspar

Här är detalj från dörren till rum 2 i kattgården. Den här dörren kan öppnas från båda håll genom att springan bakom haspen är en dryg centimeter.

Dörr till rum 2
Hasp och fingrar

Trappa till altan eller kattgård

I bilderna på den här webbplatsen syns två sorters trappor, en för tvåbenta och en för fyrbenta. Två trappor för människor leder upp till altanen. De består av impregnerat virke som ställts på högkant och bildat en ram. Ovanpå den ramen har en mindre ram ställts. Till sist har ovansidan på respektive ram fått liggande bräder på sig.

Trappa, tom

Den ena trappan blev sedermera innätad när vi byggde till kattgården. Det gjorde nu inte så mycket: katterna sitter gärna på den och spanar när det är blött i gräset. Som syns på bilden känner sig katterna väldigt trygga och kan kosta på sig att inte vara på sin vakt hela tiden trots att de sitter synliga.

Trappa med katter

Trappa till katterna

En kattrappa byggde vi för att ge katterna möjlighet att lätt ta sig upp till fönstret där de går in. Vissrligen hade detta inte behövts för våra missar, men vi tyckte att trappan var kul att bygga och att det blev rätt snyggt. Katterna gillar att sitta på trappan och spana i kvällssolen. Här funderar Isme på om vädret är tillräckligt bra för att våga sig ut.

Trappa för katter

Trappan består av (som vanligt) stående reglar som vi sedan lagt bräder ovanpå. Underredet av trappan består av ett antal korta 45-reglar som satts fast med vinkeljärn. Eftersom marken är ganska ojämn vid fönstret har vi fått stötta upp trappans ben så att den står stadigt. Även om trappan ser klen ut går det faktiskt att gå uppför den som människa också, ifall man snabbt måste ta sig in i huset eller bara inte orkar gå runt.

Kattrappa, underrede