Hjälp oss hjälpa Sveriges katter! Dela den här sidan och sprid budskapet.Byggprojekt: Kattgård

Att bygga en kattgård är lite mer besvärligt än att näta in en balkong, eftersom du behöver fästa reglarna i marken, och marken sällan är helt jämn.

Skäl till att bygga en kattgård

Det finns flera skäl till att bygga en kattgård för katter som då och då är utomhus. Det mest uppenbara är att katterna inte ska springa bort eller bli överkörda. Men en innätad kattgård skyddar också dina katter från inkräktande katter och många hundar. Dessutom hindrar du att små barn råkar leka för hårdhänt med katterna och slipper på så sätt risken att katterna och barnen gör sig illa. Visserligen kan både barn och djur komma åt dina katter genom nätet, men det är i alla fall mycket bättre än att de kan komma åt varandra helt och hållet.

Matte och missar

Ett ytterligare skäl till att bygga en kattgård är att dina katter blir tryggare när de känner vad som är deras revir. De kan på så sätt ha fullständig överblick över reviret.

Man kan ställa sig frågan om katter alls behöver vara utomhus. Vår erfarenhet är att katterna uppskattar kattgårdarna vi har byggt. Vissa är där mer än andra, men alla gillar att tugga på lite gräs och att vara ute i solen ibland.

Mitouss funderar över livet

Vad lagen säger

I villasamhällen och andra detaljplanerade områden är det viktigt att staket inte är för höga, att de går att se igenom etc. Exakta mått skiljer sig mellan kommunerna, men att sätta upp ett högt plank runt sin trädgård är knappast att tänka på någonstans.

Vad du däremot får göra är att sätta upp nät så har du lust kan du näta in hela trädgården med Allox-nätet. Vi rekommenderar dock att i ett villasamhälle där man vill smälta in litet hägnar in ett litet mindre område – men som ändå kan vara stort. Vi har själva hägnat in ca 40 kvm i direkt anslutning till vårt hus.

Enligt lagen tillåts katter (men inte hundar) springa lösa i villaområden, men hägnar du in dina egna katter bör boende i området bli enbart tacksamma.

Steg-för-steg

 1. Börja med att se ut en lämplig plats för din kattgård. Fundera särskilt över hur katterna ska ta sig in i kattgården. En altandörr eller ett fönster är lämpliga kandidater, men tänk på att dessa ska ställas upp med dörrstopp/fönsterstopp eller liknande så att de inte kan slå igen på katterna när vinden tar i. Fundera också över ifall du ska ha en dörr ut till trädgården eller om man bara ska komma in i kattgården från huset. I en av kattgårdarna vi byggt har vi inte någon dörr ut till trädgården. Det gör att små barn som finns på tomten inte kan öpnna dörren och sedan glömma att stänga den. En nackdel är att vi måste lyfta gräsklipparen genom huset för att klippa gräset (men visst kan man använda en trimmer till detta också och då blir det lite enklare). Just det här med gräsklippning är annars något som man bör ha i åtanke så att gräset inte blir så högt att man får problem med fästningar, ormar och andra djur. VIKTIGT! Se upp med trimmer och liknande så du inte råkar klippa sönder nätet – det är lätt hänt och det kan vara svårt att se att det är ituklippt! Tänk också på att kolla nätet noga inför varje säsong så det är helt och sitter fast ordentligt. Andra djur kan bita igenom det under vintern och fastsättningen kan ha släppt någonstans pga rost, snötyngd eller annat.
 2. Nästa steg är att fundera över var du vill sätta stolparna. Lagom avstånd är ett par meter. Har du för stort avstånd kan konstruktionen bli instabil. Tänk också på om det är någon plats där du inte vill ha någon stolpe, t.ex. framför en utsikt.
 3. Sedan är det bara att sätta ned jordankarna enligt tidigare instruktion. Beroende på hur hård jorden är kan det vara lätt eller svårt att få ned jordankarna. Är det svårt att få ner dem helt så stoppa i en stump av en 45-mm-regel och slå på stumpen med en hammare eller en klubba.
  Jordankare i mark
 4. Nu är det dags att sätta upp stolparna. Hur det går till är beskrivet tidigare, men tänk efter så att höjden blir rätt. Man får välja:
  – antingen ska höjden hela tiden bli densamma (t.ex. två meter, dvs bredden på Allox-nätet) och i så fall kan alla stolpar vara lika höga, eller så
  – väljer man att ha toppen på nätet horisontellt och eftersom de flesta trädgårdar sluttar lite åt något håll får man i så fall kompensera så att vissa stolpar blir kortare än andra. Observera att den längsta stolpen i det fallet ska vara två meter och de andra lite kortare, annars tvingas du skarva nätet. Ett enkelt sätt att få stolparna anpassade så att toppen på nätet blir horisontellt är att lägga en bräda ovanpå och ett vattenpass ovanpå det. Då ser du på libellen när det är rakt. Obs att brädan bör vara en 22*95-mm-bräda eller liknande stående på kanten (håll i så att den inte ramlar ned) så att den inte sviktar.
 5. Ett annat val du får göra är om det ska vara en regel överst på nätet eller ej. I de två kattgårdar vi har foton på här på webbplatsen har vi gjort på olika sätt. Fördelen med att inte ha någon regel överst är att man slipper störa en utsikt. Fördelen med att ha reglar är att det är lättare att fästa ett taknät. Alltså: att ha en regel överst är säkrare men gör att konstruktionen syns mer. Vi rekommenderar en takregel om möjligt, eftersom många katter är klättrare. Det är en smaksak om du vill lägga reglarna ovanpå eller om du vill fästa dem utefter stolparnas ovansida. Tänk dock på att nätet kanske inte räcker om du lägger reglarna ovanpå så mät först med ett måttband eller tumstock.
 6. En viktig sak som återstår är att sätta upp bräderna utefter marken, som ska vara impregnerade och 22*95 mm. Lägg dem helt enkelt på utsidan av stolparna (de ska stå på den smala sidan, dvs 22-mm-sidan ska vara mot marken och 95-mm-sidan mot de stående reglarna) och gräv ned dem lite om det behövs (ifall marken är ojämn). Om du måste skarva två bräder så gör du det med en spikplatta som tidigare beskrivits.
 7. Nu är det faktiskt dags att sätta upp nätet. Enklast är om en person håller i nätet medan en annan häftar fast det. I stället för att hålla upp hela rullen är det lämpligt att klippa till lagom långa bitar av nätet, t.ex. för hela kortsidan av kattgården. Se till att nätet hela tiden är sträckt så att det linte blir fladdrigt. Dra heller inte alltför hårt. Det här momentet är ganska pilligt, särskilt om marken är ojämn och nätet kanske måste ändra riktning då och då. (Ifall detta är fallet så klipp av det efter en stolpe och fäst nästa nätbit där.) Observera att det här är ett lite trixigt och tålamodsprövande moment så ta gärna en fika innan ni sätter igång! Var också beredd på att det kommer att bli fel på sina ställen så ta med en tång och en skruvmejsel för att peta ut de häftklamrar som hamnat fel.
 8. Förhoppningsvis har du nu en innätad kattgård! Ifall du har satt reglar överst kan du nu också sätta ett taknät. Vi brukar göra dem 60 cm breda och helt enkelt häfta fast dem utefter en takregel och sedan i de motstående sidornas takreglar. Det är alltså inte särskilt krångligt. Det är nog väldigt få katter som kan svinga sig in 60 cm för att sedan häva sig upp på nätet så konstruktionen känns ganska trygg (och rätt snygg). Detta 60-centimeterstak behöver man hålla fritt från snö under vintern så då går man med en sopborste och puttar bort snön när den är mjuk och lös. Skulle det ändå bli ett litet häng är det bara att inför säsongen dra lite i nätet i ändarna och fästa på nytt i ett spändare läge.
  Nättak
 9. Nu återstår bara lite smådetaljer, som att bygga en dörr (beskrivs här och att se till att allt är tätt (det är lätt hänt att man missar nätet med häftklamrarna utan att se det så känn utmed hela nätet). Eftersom marken sällan är rak kanske du har fått gräva ned en bräda lite och i så fall är det nu dags att snygga till där.
  Dörr till pergola eller kattgård
 10. I vårt fall har vi också behövt bygga en trappa för katterna så att de kan ta sig upp till fönstret (som är högt ovanför marknivån). En fördel med den här konstruktionen är att katterna kan sitta på trappan och spana. De kommer upp lite högre än om de varit i gräset och det är också torrare på trappan (virke torkar snart efter regn). Läs mer om hur du bygger en sådan här trappa (beskrivs här.
  Trappa för katterna
 11. Nu när du kollat att allt är tätt är det bara att släppa ut katterna och njuta av att få umgås med dem utomhus!

 

Nu kan du även principerna för att bygga en kattgård. Exakt hur den behöver utformas beror på flera saker, t.ex. terrängen, lämpligt fönster/dörr och katternas vighet. Vill du ha mer inspiration så klicka här för att läsa om våra egna projekt.