Hjälp oss hjälpa Sveriges katter! Dela den här sidan och sprid budskapet.Byggprojekt: Kattgård 1

Mycket viktigt att tänka på efter att du är klar med ditt eget byggprojekt: Inför varje säsong så kolla igenom nätet att det inte finns hål och att det fortfarande sitter fast ordentligt!

Den här kattgården påminner lite till utseendet om en inhägnad för hästar. Karakteristiskt är de upprättstående stolparna utan överliggande reglar eller tak. Observera hur lite nätet syns mot vattnet!

Konstruktion och katt
Kattgård

Det blir en väldigt luftig känsla men nackdelen med konstruktionen är att viga missar kan klättra upp för reglarna och så småningom ta sig ned på andra sidan. Våra äldre (och därmed tyngre) katter klarar inte av det, men det är värt att tänka på innan man överväger en sådan här konstruktion. Har du katter som mest rör sig längs med marken är det kanske altså inte något problem, men med abessinier eller siameser är konstruktionen knappast tillräcklig. Vi lämnar aldrig våra missar ensamma i den här kattgården utan en av oss sitter alltid i den tillsammans med katterna och har koll.

Kattgården kräver inget särskilt underhåll, men tänk på att kolla nätet noga inför varje säsong så det är helt och sitter fast ordentligt. Fastsättningen kan ha släppt någonstans pga rost, snötyngd eller annat, kanske att ett stort djur eller en människa sprungit in i nätet.

Grill och utsikt

För stabilitetens skull satte vi också fast diagonala 45-mm-reglar mot marken som stöd. (Det hade varit enkelt att göra med en kapsåg om marken varit rak. Nu var marken sluttande och vi hade med vattenpass sett till att stolparna stod lodrätt. Därför fick vi anpassa sågvinklarna pinne för pinne – och eftersom vi fick pröva oss fram var det extra skönt att ha en kapsåg...)

Konstruktion
Konstruktion och katt

Utmed marken satte vi fast 22*95-mm-reglar. De var nödvändiga för att nätet skulle fästas i något.

Mot sjön ville vi inte ha någon pinne i vägen för utsikten. Det ledde till att vi hade ett långt avstånd mellan regeln och husväggen, cirka fyra meter. Vi var osäkra på om det skulle bli tillräckligt stabilt men det har fungerat bra. (Vi fäste en regel i husväggen med ett par skruv. Den regeln målade vi faluröd och häftade fast nätet i den. Vill man ta bort nätet i framtiden slipper man därmed ta bort en massa häftstift från husväggen.)

Hus och nät

Även om hela kattgården på ca 20 kvadratmeter är inhägnad är det inte så att man tänker på det så ofta. Vi har helt enkelt byggt in de saker som fanns där innan vi nätade in platsen. Grillen, skottkärran, hammocken och matbordet står alltså kvar – liksom det pittoreska fågelbärsträdet vars bär vi gör sylt på.

Katt i fågelbärsträdet
Minoe i skottkärra
Grillen är kvar
Katt, maskros och hammock
Katt på bricka
Flicka med katt
Fågelbärsträdet

Vi lyckades få tag i gamla spireabuskar som vår dåvarande hyresvärd hade dragit upp. Spireabuskarna flyttade vi till kattgården och de blommar fint om våren.

Spirea

Då och då funderar vi över ifall katterna reagerar på vatten på samma sätt som vi mäniskor gör. De gillar i alla fall att spana åt stranden, även om de inte är så intresserade av att gå på koppelpromenad just där...

Katter vid vattnet
Katter vid vattnet

Vi vill understryka att kattgården inte bara känns som en rastgård eller ett hägn. Snarare är det ett rum för katterna, en plats för lek och nyfikenhet och där man kan tugga på ett grässtrå. Detta framgår förhoppningsvis av bilderna nedan.

På egen tass
Katter i bunke
Kattbus
Liten misse
Liten misse med rosenträ
Liten katt
Louwin
Isme tuggar

Samtidigt utgör nätet en trygghet för katterna. De skulle knappast våga leka och vila så öppet om nätet inte fanns där. De känner sig förstås extra trygga med matte bredvid sig!

Saxi och Minoe
Matte fotar
Matte och katter