Hjälp oss hjälpa Sveriges katter! Dela den här sidan och sprid budskapet.Byggprojekt: Kattgård 2

Mycket viktigt att tänka på efter att du är klar med ditt eget byggprojekt: Inför varje säsong så kolla igenom nätet att det inte finns hål och att det fortfarande sitter fast ordentligt!

Ganska så snart kände vi att det var dags att utöka pergolabygget till ett större gemensamt utrymme för både människor och katter. Så skedde i två etapper. Därför omfattar kattgården nu tre rum (varav pergolan är ett). Varje rum har sin egen dörr, som även kan öppnas inifrån (se bild och konstruktion på denna sida). Därför kan vi välja om katterna ska ha tillgång till ett, två eller tre rum. Varje rum tog ungefär två dagar att hämta virke till och att bygga. Inför varje säsong har vi noga sett efter så att nätet inte har lossnat någontans under vintern.

Kostnaden för virke, skruv och vinkeljärn ligger på en dryg tusenlapp för de yttre rummen och kanske femtonhundra kronor för pergolan (som har kraftigare virke). Till detta kommer alltså kostnaden för Allox-nätet.

På bilden syns kattrappan (med Matouf på) inne i pergolan, sedd från det yttre "rummet".

Matouf spanar från trappan

Eftersom vi inte ville skymma utsikten och även ville att det skulle gå att öppna fönstren var vi tvungna att välja: skulle kattgårdens väggar luta ovanför eller nedanför fönstren? För pergolan valde vi ovanför och den blev därför 3,60 m hög. Det första av de yttre rummen valde vi att ha nedanför och det blev därför med nödvändighet lite "lågt i tak", knappt två meter – men det är fullt tillräckligt och fungerar jättebra ("takhöjden" finns ju också bara utmed sidorna eftersom det inte finns något nät i mitten av rummet).

Utsikt över kattgården

Här syns delar av de tre rummen sett från altanen.

Utsikt över rummen

Här syns den nyaste delen av kattården sett inifrån "rum 2". För katternas del är det bara roligt att kattgården är byggd i en backe. (Vi håller med och har lite svårt att förstå varför alla trädgårdar idag ska vara helt plana - hur kul är det för husdjur eller barn?)

Utsikt över den nya kattgården sedd från rum 2

Här är ingången till det nya rummet i kattgården, sedd inifrån. Katterna känner sig extra trygga tack vare de stora de stora syrénbuskarna, som skärmar av trädgården mot gångvägen utanför.

Ingången till det nya rummet i kattgården sedd inifrån

På den här bilden syns hela det nya rummet och hur det hänger ihop med de andra. Med krukor och hammock blev det riktigt mysigt och ombonat. Ett parasoll från en Greklandsresa ger skugga varma och soliga dagar.

Ombonat i det nya rummet

Vi ville ha ett skydd mot eventuella frigående katter som skulle kunna orsaka upprörda känslor hos våra katter, speciellt hos en viss Matouf. Sådana katter kommer oftast från ett särskilt håll och därför satte vi upp skyddet mot just det hållet. Det är en presenning som delats itu och som fästs med krokar (den kan alltså tas bort när man inte vill ha den uppe).

Pressening

Nättaket är inte heltäckande utan går in drygt en halvmeter (se denna sida). Här syns hur solen bryter igenom!

Solen bryter igenom taket

Mysbilder!

Här följer lite mysbilder från den nya kattgården. När katterna är omgärdade av ett nät är de tryggare än om de sprungit lösa. Därför kan de också mysa och leka utan att behöva tänka på inkräktare.

Här leker missarna vid en vattenskål (all keramik kommer från Rångedals handelsträdgård utanför Borås).

Kattlek vid en skål i kattgården

Isme tvättar Matouf och myser i en stor kruka.

Kattmys

En björkstam som vi hittade i skogen blev ett mysigt tillskott både för oss och för katterna. De gömmer sig bakom stammen och smyger på varandra. Matouf, som gillar att spana, tycker också att björkstammen är bra.

Matouf gillar björkstammen

Jag vill också sitta där!

Kattskål

Louwin, vår superlady från Louwinland, gillar att solbada och klia ryggen i solbads-och-kli-krukan som också fungerar som gömma-sig-och-spana-kruka.

Rull i kattskål

Den stiliga hatthannen Mitouss är suverän på att klättra. Här jagar han en harkrank, som retligt nog har satt sig i säkerhet i rum 2.

Mitouss och harkrank

Minoe, vår flockledare, sitter fint vid hammocken och håller uppsikt över de andra i flocken.

Minoe i hammocken

Växter i kattgården

När du funderar över växter till din kattgård så se till att växterna inte är giftiga (eller åtminstone inte är giftiga växter som katterna gillar att tugga på). Stäppsalvia är en tacksam växt: den är vacker och kräver ingen direkt skötsel.

Stäppsalvia är vacker och tacksam

När du väljer växter så se även till att de är lättskötta (så att det inte blir en börda för dig). Tänk också på att planera så att du alltid har någon växt som är vacker, även sent på hösten. Här sitter Nadee framför en spirea med vackra höstfärger.

Nadee framför en spirea på hösten

Just hösten är en bra tid att sitta och spana för katterna. Det kanske börjar bli lite kallt i september (beroende på ras), men en trappa kan fortfarande vara varm att sitta på och bra om man som misse vill njuta av solens strålar en sista gång före vintern.

Missar i höstsol
Vacker blomma i nätet