Hjälp oss hjälpa Sveriges katter! Dela den här sidan och sprid budskapet.Verktyg

Nu vet du allt om de material som behövs! Men visst behövs också lite verktyg för att sätta upp alltihop. Om dessa handlar den här texten.

Skruvdragare

Skruvdragaren är din bästa vän i ett kattgårdsbygge. Vår första kattgård skruvade vi ihop för hand och det är verkligen inte att rekommendera – det tar tid och är väldigt tungt efter ett tag. Många verktyg kan man köpa billigt, men vi rekommenderar verkligen att du köper en bra skruvdragare. Den vi tycker fungerar bäst är Boschs 12-voltsdragare, av flera skäl:

  • Den är lätt (vilket man uppskattar efter att ha skruvat i ett par hundra skruvar)
  • Greppet är ganska litet och passar till skillnad från många andra skruvdragares grepp också en kvinnohand
  • Den är stark och kan dra i 90-mm-skuvar om så behövs
  • Den kan också användas som borrmaskin inom rimliga gränser, t.ex. för att förborra 6-mm-hål för fransk träskruv.

Med den modell vi använder följer ett extrabatteri med. Det är kanske överflödigt om man bara ska näta in balkongen men det är smidigt om man bygger något mer krävande eftersom man då kan ladda ett batteri medan man jobbar med det andra.

Skruvdragare

Vi har faktiskt skruvat ihop ett helt litet hus med Boschs skruvdragare – till och med ytterpanelen är skruvad! – och rekommenderar dem varmt. Se dock till att den är grön! Bosch har nämligen en proffsserie som är blå. (Proffsserier ska generellt undvikas eftersom de är minst dubbelt så dyra som hemmafixarserierna och dessutom betydligt tyngre.)

Vår skruvdragare kostar runt 1500 kronor, men är en investering man kan ha glädje av i många år och i många sammanhang. Vill du komma undan billigast möjligt så kan du köpa en skruvdragare för några hundra, men det är verkligen skillnad på dessa maskiner.

Till skruvdragaren behöver du också en bitsats (ordet ”bit” rimmar på ”ditt”). Bitarna sätter du på längst fram på skruvdragaren och kan på så sätt snabbt byta mellan vanlig skruvmejsel, stjärnskruvmesjsel, torx (som är en vidareutvecklad form av stjärnskruvmejsel), insexnyckel (”IKEA-nyckel”) och så vidare. Köper du en skruvdragare är det mycket möjligt att en bitsats följer med och i annat fall kan du köpa en för runt en hundring. Ibland följer lämplig bit med i skruvasken, men en bitsats bör du ha i vilket fall för att fästa haspar, gångjärn och vad det nu kan vara.

Bitsats

Såg – fogsvans

45-mm-reglar är trevliga att jobba med. Ett skäl är att de är så lätta. Ett annat är att man kan såga igenom dem snabbt. En vanlig fogsvans tar sig snabbt igenom en sådan regel. Du behöver ingen dyr fogsvans utan kan gott köpa en billig för under hundra kronor på de stora byggvaruhusen. Se till att du får en såg med rak och sned kant bredvid handtaget. Dessa kanter är markeringar för 45 och 90 grader. Du kan därför dra ett rakt streck att såga efter med denna kant som linjal, genom att lägga sågen vinkelrätt mot brädan eller skivan du ska såga i.

Fogsvans

Såg – kapsåg

Ska du bygga en stor kattgård rekommenderar vi att du köper en elektrisk kapsåg. En sådan kostar cirka tusen kronor och används enbart till att kapa bräder. Fördelarna med en kapsåg är två: Dels går det väldigt fort att såga, ungefär en sekund per bräda, dels kan du ställa in exakt vinkel på brädan som ska sågas. Man kan alltså få bräder som är exakt rakt kapade. Vill man går det också att vrida till annan önskad vinkel. Vår senaste kattgård är delvis byggd i en backe. Det var en smal sak att rita upp en vinkel på brädan och sedan kapa flera bräder efter exakt samma vinkel med kapsågen. ...Men den största fördelen med en kapsåg är nog ändå att det ju bara tar en sekund att kapa en bräda som blivit en halv centimeter för lång eller så. Vi skulle vilja påstå att skaffar du inte någon kapsåg till det här bygget gör du det till ditt nästa!

Kapsåg

Kapsågar finns i väldigt varierande prisklasser. Ett tips är att köpa en förhållandevis klen såg, eftersom du inte behöver kapa så tjocka reglar (120 mm räcker gott för ett kattgårdsbygge, men vill du även t.ex. såga bräder för en altan kan det vara bra med en lite kraftigare såg). Stora sågar är också väldigt tunga och skrymmande. De är dessutom öronbedövande och kan kännas farliga att hantera. Till sist drar stora kapsågar så mycket ström att det finns en risk att proppen går (det har hänt oss många gånger). På de allra minsta och billigaste modellerna går det däremot inte att ställa in sågvinkeln i sid- och höjdledd, så undvik dessa. Tala med din handlare (t.ex. Jula) så att det blir en bra kompromiss. Vi föreslår att du väljer den klenaste sorten som har en skjutbar klinga, för på dessa sågar brukar man också kunna ställa in sågvinklarna. På bilden nedan ser du hur en regel just blivit kapad. Du ser också graderingen för att ställa in vinkel.

Kapsåg, detalj

Cirkelsågar och sticksågar är inte jämförbara med kapsågar och de är heller inte utbytbara med varann. Cirkelsågar och sticksågar används när man kapar bräder på olika sätt, ofta på frihand. En kapsåg däremot används när man vill ha bräderna exakt sågade, och är också mycket snabbare för just det ändamålet. Med tiden har vi köpt alla dessa typer av såg men kapsågen använder vi särskilt mycket.

När du sågat en del, framför allt om du sågar med kapsåg, kommer du att upptäcka att dina bräder inte blir exakt så långa som tänkt. Skälet är att sågen kapar bort ungefär tre millimeter, den så kallade sågmånen. Tänk därför på hur du har mätt brädan – ska strecket du ritat på brädan vara kvar eller ska det sågas bort?

Vattenpass

Något som är viktigt om du bygger en fristående ställning är ett vattenpass så att konstruktionen blir rak. Dels är det fult om sakerna är sneda, dels blir det mycket svårare att bygga och att sätta upp nät om inte måtten stämmer – hela principen bygger på att du har räta vinklar i ditt bygge. Bygger du en stor kattgård behöver du både ett kort vattenpass (där ett långt inte kommer åt), ca 60 cm, och ett långt, ca 120 cm. Ett långt vattenpass når längre och är därför mer rättvisande.

Vattenpass

Många vattenpass låter dig mäta både horisontellt, vertikalt och diagonalt. Just diagonal mätning är inget vanligt förekommande, så du kan gott köpa ett vattenpass utan den funktionen.

Vattenpass, detalj

Du vet att konstruktionen är rak när den så kallade libellen – en vätskefylld glasbehålare med en bubbla i och två streck på – låter bubblan stå mitt emellan strecken, som bilden visar.

Libell

Tumstock eller måttband

Valet mellan tumstock och måttband är inte självklart utan beror mest på vad man är van vid. En fördel med en tumstock – som nästan alltid är två meter lång – är att det går att hålla den rakt utsträckt. En nackdel är att den lätt bryts av, särskilt om man råkar trampa på den. Ett måttband brukar numera vara fem meter långt och är på så sätt överlägset tumstocken om man ska mäta upp långa reglar eller letar efter en lämplig plats för att sätta jordankare. Dessutom klarar måttbanden av att man trampar på dem några gånger (men det finns en risk att bandet viks då). En nackdel med måttbanden är att deras kanter är vassa. Det finns därför en risk att man skär sig när man släpper in bandet. Ifall barn är med och bygger så rekommenderar vi inte att de jobbar med måttband. Kul för oss svenskar är att tumstocken, liksom en del andra verktyg, är en svensk uppfinning. (Den uppfanns i närheten av Hultafors utanför Borås, där tumstockar tillverkas än idag.)

Tumstock och måttband

Så vad ska man köpa? Måttbanden är snarast ett måste och tumstock praktisk men inte lika nödvändig. Köp gärna tre måttband! Då har du ett, din byggpartner ett och ett är kvar i reserv (man både förlägger och har sönder måttbanden lätt). En fördel med måttbanden är också att de är väldigt lätta att läsa av, som visas på bilden.

mattband

Annat du behöver

Det kan behövas lite allmänna verktyg också, som hammare och kniv och kanske en vinkelhake (som du ju i och för sig också har på din fogsvans). Ett tips är att köpa dessa verktyg ganska billigt, t.ex. på Clas Ohlson, Bauhaus eller Byggmax. Visst har de billiga verktygen en begränsad livslängd, men enligt vår erfarenhet är risken betydligt större att man tappar bort verktygen eller att de rostar sönder än att de tar slut genom att användas. Tänk på att aldrig låta verktyg ligga kvar utomhus över natten – de rostar väldigt lätt då.

 

Nu kan du det du behöver veta om verktyg. Klicka här för att läsa texten om säkerhet.